Zomertijd - Even de haan bijstellen

donderdag 9 maart 2023

Word je er ook zo moe van? De overgang van wintertijd naar zomertijd? 

Als kind of volwassene kun je hier last van hebben, maar hoe kan dit? We hebben allemaal een biologische klok. Deze klok geeft onder andere aan wanneer we willen slapen en wanneer we wakker moeten worden. Zo zorgt dit systeem er ook voor dat onze lichaamstemperatuur zakt vlak voor het slapen gaan en waarom je het bij een flinke vermoeidheid kouder kunt hebben. Dit alles wordt geregeld door een centrum in de hersenen en heeft een cyclus van ongeveer 24 uur. Als er in deze cyclus opeens iets verandert, heeft dat direct impact op je biologische klok. 

Het beste voorbeeld is wellicht het hebben van een jetlag. Je biologische klok staat ingesteld op het dag- en nachtritme van het land waar je vandaan komt. Wanneer de biologische klok denkt dat je moet gaan slapen en je bent in een land aangekomen waar de dag net begonnen is, dan kun je behoorlijk vechten tegen de slaap. Afhankelijk van het tijdsverschil van de jetleg, duurt het vaak een paar dagen voordat je biologische klok zich hierop heeft aangepast. Je moet dan wel meteen met het ritme van dat land meegaan. 

Dit is ook wat er gebeurt met de overgang van de wintertijd naar de zomertijd. Je klok is heel even ontregelt en moet zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Is het je al eens opgevallen dat de overgang naar de zomertijd lastiger is dan naar de wintertijd? Dit komt omdat de cyclus van onze biologische klok niet precies 24 uur duurt, maar iets langer. Wij kunnen ons daarom makkelijk aanpassen aan de omschakeling naar een dag die langer duurt (wintertijd), dan naar een dag die korter duurt (zomertijd). 

Wat kun je nu doen om de overgang makkelijker te laten verlopen wanneer jij of je kind hier last van hebt: 

  • Optie 1: Begin een week van tevoren om je slaapritueel / bedtijd elke dag met 10 minuten te vervroegen en 10 minuten eerder op te staan. Dan zul je na die week minder last hebben van de overgang. 
  • Optie 2: Hou je na de overgang van de zomertijd meteen aan dit nieuwe ritme. De overgang is altijd in het weekend, maar sta dat uur eerder op en niet door blijven slapen naar de 'oude tijd' en pak vanaf dat moment je routine van de dag weer op.